Venäläiskuljettaja oli autoineen lähes viikon ojassa

Lappeenrantalainen Otto Laapio vei ruokaa ojaan ajaneelle venäläiskuljettajalle ja voitti Ammattina sankari -kuljettajakampanjan pääpalkinnon.

Laapio pysähtyi elokuussa auttamaan valtatie 13:lla Savitaipaleella venäläistä ojaan ajautunutta rekka-autoa.
– Näin puoliperävaunullisen rekan ensimmäisen kerran tien sivussa maanantaina, ja ajoin siitä ohi päivittäin monen päivän ajan. Välillä rekan luona käyskenteli mies, jonka arvelin olevan kuljettaja. Hänellä ei kuitenkaan näyttänyt olevan hätää, eikä hän mitenkään minulle viittoillut tai muutoinkaan. Ajattelin, että hän odottaa apua joltakin maanmieheltään, jonka on paikalle kutsunut, Koneurakointi Aki Sammalisto Oy:n kuljettaja Laapio kertoo.

– Kun rekka oli yhä tien sivussa perjantainakin ja kun kuljettaja yhä siellä autossaan näkyi, päätin, että nyt on tässä jotain tehtävä. Ajoin muutaman kilometrin päähän lähimpään kauppaan ja ostin sieltä ruokaa, vettä ja muita tarvikkeita. Vein avustuskassini kuljettajalle, jotta hän pärjäisi ennen kuin hänen kollegansa saapuisivat, Laapio jatkaa.
– Samalla soitin hätäkeskukseen, jossa oltiin ihmeissään, että vieläkö kuljettaja siellä on. Poliisi oli jo maanantaina käynyt paikalla katsomassa, ettei hän ollut loukkaantunut ja ettei suurempaa hätää ollut. He olivat luulleet hänen pyytäneen ja saaneen hinausapua jo samana päivänä. Kun sitten viikonlopun jälkeen siitä jälleen ohi ajoin, olivat viranomaiset nostaneet rekan tielle ja kuljettaja oli viimein jatkanut matkaansa.

5 000 euron pääpalkinnosta puolet annettiin Otto Laapiolle ja puolet lahjoitetaan hänen osoittamaansa kotimaiseen hyväntekeväisyyskohteeseen. Kuva Kimmo Levonen.
5 000 euron pääpalkinnosta puolet annettiin Otto Laapiolle ja puolet lahjoitetaan hänen osoittamaansa kotimaiseen hyväntekeväisyyskohteeseen. Kuva Kimmo Levonen.

Palkintoraati korostaa, että Laapio toimi esimerkillisesti pysähtymällä paikalle. Erityisen sankarillista hänen toimintansa oli, kun hän osoitti inhimillisyyttä lähtien omien töidensä ja kiireidensä keskellä hankkimaan kuljettajalle avustustarvikkeita.

Vuosittain järjestettävään Ammattina sankari -kampanjaan ja siihen liittyvään kilpailuun saavat osallistua kaikki Suomessa asuvat ammattikuljettajat, jotka työskentelevät raskaan kaluston parissa kuorma-auto- tai linja-autoliikenteen yrityksessä. Kilpailun järjestävät Bridgestone Finland Oy yhdessä lukuisten yhteistyökumppaneidensa kanssa.
– Ammattina sankari -kampanjan tavoitteena on parantaa liikenneturvallisuutta ja kuljettajan ammatin arvostusta, kertoo Bridgestone Finlandin myyntipäällikkö Jussi Huhta.
– Lisäksi haluamme muistuttaa suurelle yleisölle, kuinka tärkeä osa yhteiskuntaamme kuljetusala on ja että alalla toimii erittäin esimerkillisiä alansa ammattilaisia, Huhta jatkaa.
Ammattina sankari -kampanjan yhteistyökumppaneita ovat Bridgestone Finlandin lisäksi Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry, Rahtarit ry, Veho Hyötyajoneuvot, ABC-ketju, Raskas Kalusto -lehti Örum Oy Ab ja Image Wear.