Väkivaltaa ja uhkailua töissä

Kouluttaja Lasse Kinnunen kertoo, miten tieraivoa voi välttää.

 Autoilija löi liikenteenohjaaja kasvoihin Turussa. Omakotitaloasukas kävi aura-auton kuljettajan kurkkuun kiinni Äänekoskella. Kuljetusyhtiö FedExin tiloissa Texasissa räjähti pommi.
– Tuntuu, että kiistatilanteet, ja maailmalla jopa kuljetusten ryöstöt, ovat lisääntyneet. YouTubessa julkaistaan yhä aggressiivisempia videoita, ja somen kautta tämä kulttuuri valitettavasti leviää myös maanteille, K3-Prevent Oy:n toimitusjohtaja Lasse Kinnunen harmittelee.
Kinnusen mielestä turvallisuuskoulutusta pitäisi olla enemmän. Ensiavuksi hän antoi viisi alla olevaa vinkkiä.

1. Oma asenne

Äänekoskella raivo nousi omakotitalojen kulkuväylille aurattujen penkkojen vuoksi. Asukkaat kävivät aura-auton kuljettajan kurkkuun kiinni, heittivät hyttiin sorkkaraudan, hakkasivat lapiolla kalustoa ja viskoivat lumikolia auran alle. (Sisä-Suomen Lehti 31.1.)
Vakavissa tapauksissa rikosilmoituksen teko on aiheellista.
– Kun yleensä puhutaan kiistatilanteista, täytyy muistaa, ettei työkoneen kuljettajakaan ole aina puhdas pulmunen. Jos itsellä on väärä asenne, tulee helposti hankausta muiden kanssa. Kun laittaa työkoneen varoitusvilkun päälle, se ei anna etuoikeutta kulkea liikenteessä, miten haluaa, Kinnunen muistuttaa.
Poliisin mukaan noin kahdella prosentilla autoilijoista on ongelmia liikenteessä olevan työkoneen tai työmaan ohittamisessa.
– Se ei kuulosta paljolta, mutta esimerkiksi pääkaupunkiseudulla työmaan ohi voi kulkea 50 000 autoa vuorokaudessa. Siitä määrästä 1 000 on ongelmakuljettajia.
Työkoneen voi tarvittaessa ohittaa kummalta puolelta tahansa, kunhan varovaisuutta noudatetaan.
– Tätä eivät kaikki kursseillamme käyneet ammattikuljettajatkaan tiedä.

2. Puhejudo

Turussa T3-sairaalan työmaa-alueella linja-auto hajosi. Liikenne piti pysäyttää viideksi minuutiksi. Eräästä autosta nousi mies, joka löi liikenteenohjaajaa päähän. (Turun Sanomat 16.3.)
– Jos joku ärtyy tuolla tavalla, ei sille ennakkoon voi mitään tehdä. Aggressiivisesti käyttäytyvän ihmisen kohtaamista voi kuitenkin opetella.
Avuksi Kinnunen tarjoaa puhejudoa. Se on judon periaattein toimiva verbaalinen tekniikkaa, jossa ensin myötäillään vastustajan hyökkäystä. Ärsyttävästi käyttäytyvän ihmisen kanssa ei kinata, vaan hänen sanomisiaan myötäillään, sopivasti toistetaan osia hänen lauseistaan.
– Siinä viedään aggressiiviselta aseet pois, kun vastapuoli ei olekaan vastassa nyrkit pystyssä.

3. Pakettipommit

Työntekijä loukkaantui, kun paketti räjähti kuljetusyhtiö FedExin tiloissa lähellä San Antonion kaupunkia. Paketti oli matkalla Austiniin, jossa selvitetään ennestään kolmea muutakin pakettiräjähdystä. (Reuters 20.3.)
– Pakettipommit ovat ikävä juttu. Jos joku ärsyyntyy, hänen on helppo laittaa räjähdysaine pakettiin. Sitä on hankala estää: Kukaanhan ei paketteja tarkista. Sama voisi olla mahdollista Suomessa, mutta meidän kulttuurissamme ei tähän touhuun onneksi ole lähdetty.

4. Terrorismi

Vaikka K3-Prevent on tuonut ammattikuljettajien koulutukseen paljon turvallisuusasioita, ollen tällä saralla jopa yksi aktiivisimpia Suomessa, ei heidänkään koulutuksessaan käydä läpi terrorismiuhkaa.
– Auton luvattomaan käyttöön ottamiseen pätee tuttu perusjuttu. Ei saa jättää avaimia tarpeettomasti virtalukkoon, kun on itse pois hytistä.
Joskus auton lastauksen tai purun vuoksi autossa pitää kuitenkin olla virta päällä: Miten silloin pitäisi menetellä?
– Tällöin tulee myös kiinnittää huomiota siihen, ettei autoa oteta.

5. Ryöstö

Syrjäisen vuoristotien parkkipaikalla seisoo kaksi miestä, jotka pakottavat aseella uhaten kuljettajan ulos autosta. Kuorma-auto anastetaan, mutta eniten ryöstäjiä kiinnostaa helposti eteenpäin myytävä, arvokas lasti.
– Suomalaiset kuljettajat eivät koe väkivaltaa varsinaisena uhkana Suomessa, mutta ulkomaankuljettajat tunnistavat tilanteen. Varsinkin Etelä-Euroopassa aseellisia ryöstöjä tapahtuu, Kinnunen sanoo.
Jos autolla on hyvä vauhti päällä, eivätkä varkaat ehdi ampua, voi Kinnusen mielestä tilanteen välttää painelemalla ohi.
– Henki on kuitenkin tärkeämpi kuin lasti. Aseistautuneiden kanssa ei kannata kiistellä, enkä kannusta ottamaan omaa asetta mukaan. Roistojen tuntomerkit kannattaa painaa mieleen. Niistä voi olla hyötyä ryöstön selvittelyssä.

Teksti Sari Järvinen