Uusi erikoiskuljetusmääräys tuo helpotuksia

Jatkossa suuri osa erikoiskuljetuksista hoituu ilman erikoiskuljetuslupaa. Muutoksia tulee myös erikoiskuljetusmerkintöihin.

Suurten talojen siirrot vaativat jatkossakin erityisjärjestelyjä. Kuva Sari Järvinen.

Trafin 28. elokuuta voimaan tuleva määräys erikoiskuljetuksista kattaa koko erikoiskuljetusten toimialan ajoneuvojen hyväksymisestä luvan myöntämisen ehtoihin, liikenteenohjaukseen ja itse kuljetukseen.
– Kysymyksessä on erikoiskuljetussääntelyn kokonaisuudistus. Nykyiset säädökset perustuvat 1990-luvun päätöksiin, joihin on tehty vain välttämättömiä muutoksia viime vuosien aikana. Nyt erikoiskuljetuksia koskevat asiat on koottu määräykseen yhtenäiseksi kokonaisuudeksi ja samalla virtaviivaistamme monia käytänteitä, kertoo erikoiskuljetusten parissa vuosikymmeniä toiminut Trafin erityisasiantuntija Seppo Terävä.
Uudessa määräyksessä yksinkertaistetaan erikoiskuljetusten merkintöjä.
– Otamme käyttöön EU:ssa yleisesti käytössä olevat merkinnät, mikä helpottaa rajojen yli liikkuvia erikoiskuljetuksia EU:n alueella, kertoo Terävä.

Poikkeuslupien ja erikoiskuljetuslupien tarve vähenee

Jatkossa suurimmalle osalle erikoiskuljetuksista ei enää tarvitse hakea poikkeuslupaa. Myöskään moottorityökoneiden hyväksymiseen ei enää uuden määräyksen aikana tarvita lupaa.
– Erikoiskuljetuslupa tulee hakea vain niille erikoiskuljetuksille, joiden mitat ylittävät määräyksessä määritellyt vapaat mittarajat tai yleisesti sallitut massat eli vain suurimmille ja raskaimmille ajoneuvoille vaaditaan lupia jatkossa, selventää Terävä.

Traktoria saa käyttää jatkossa erikoiskuljetuksiin

Henkilö- ja pakettiautolla voi jatkossa kuljettaa 3,5 metrin levyisiä kuljetuksia, mikä helpottaa muun muassa veneiden kuljettamista. Edellytyksenä on, että kuljetuksessa käytetään vähintään 2,5 metriä leveää perävaunua.
– Muista myös merkitä kuljetus määräysten mukaisesti ja huomioi perävaunun liike, ettet osu muihin tiellä liikkuviin, muistuttaa Terävä.
Jatkossa venettä voi myös kuljettaa kuorma-autolla, jos autossa on veneen nostoon ja tukemiseen tarvittava nosturi ja laitteet. Venekuljetus voi myös ylittää kuorma-autolle yleisesti sallitun pituuden.
Traktoria saa käyttää jatkossa erikoiskuljetusten vetämiseen, mikä helpottaa esim. parakkien, kioskien tai pienten rakennusten kuten rantasaunojen siirtoja. Traktorikuljetusten enimmäisleveys on 4 metriä ja se tulee merkitä määräysten mukaisesti.