Suomen suurin puupellettilaitos Helsinkiin

Pohjoismaiden Investointipankki rahoittaa puupellettilämpölaitoksen rakentamista 22 miljoonalla eurolla.

Salmisaaren nykyisessä voimalaitoksessa pellettejä on poltettu vuoden 2015 alusta alkaen. Kuva Helen Oy.
Salmisaaren nykyisessä voimalaitoksessa pellettejä on poltettu vuoden 2015 alusta alkaen. Kuva Helen Oy.

Pohjoismaiden Investointipankki (NIB) on allekirjoittanut suomalaisen energiayhtiön Helen Oy:n kanssa 12 vuoden lainasopimuksen, jolla on tarkoitus rahoittaa uusiutuvien polttoaineiden osuuden kasvattamista yhtiön energiantuotannossa.
Myönnetyllä 22 miljoonan euron lainalla rahoitetaan puupellettilämpölaitoksen rakentamista Helsingin Salmisaareen sekä maanalaisen jäähdytyskeskuksen uudistamista.

Salmisaaren laitoksesta tulee lajissaan Suomen suurin. Polttoainekapasiteetti on 100 MW ja arvioitu kaukolämpöteho 230-280 GWh vuodessa, mikä riittää noin 25 000 kaksion lämmittämiseen. Laitoksen on tarkoitus aloittaa toimintansa helmikuussa 2018. Uusi pellettilämpölaitos korvaa maakaasun ja öljyn avulla tuotettua kaukolämpöä. Uuden tuotannon ansiosta CO2-päästöt vähenevät noin 50 000 tonnia vuodessa.

Helen Oy asentaa lisäksi kaksi lämpöpumppua kaukojäähdytyksessä käytetyn vesialtaan yhteyteen. Vesiallas sijaitsee Helsingin keskustan alapuolella kallioiden uumenissa. Lämpöpumput yhdistetään Helen Oy:n kaukojäähdytys- ja kaukolämpöverkkoihin. Lämpöpumppujen yhteenlaskettu jäähdytyskapasiteetti on 15 MW ja lämmityskapasiteetti 22 MW. Lämpöpumput asennetaan suunnitelman mukaan huhtikuuhun 2018 mennessä.

Helen Oy on Helen-konsernin emoyhtiö, joka tuottaa ja myy sähköä, kaukolämpöä ja -jäähdytystä. Yhtiöllä on miltei 400 000 asiakasta eri puolilla Suomea. Yhtiön kaukolämpötuotanto kattaa yli 90 prosenttia Helsingin lämmitystarpeesta, ja yhtiö laajentaa parhaillaan energiatehokasta kaukojäähdytysverkostoaan. Helen Oy:n tavoitteena on täysin hiilineutraali energiantuotanto. Helsingin kaupunki omistaa Helen Oy:n. Yhtiöllä oli 1 128 työntekijää 30.6.2016.