Rakennusalan myötätuuli turvaa tulevaisuutta

Lapin matkailu sekä infra- ja tierakentaminen lisäävät kuljetus- ja maarakennuspalveluiden kysyntää.

Napapiirin Kuljetuksella on kahdeksan Lapin toimipisteen lisäksi tytäryhtiö Ruotsissa. Yhtiön liikevaihto vuonna 2016 oli runsaat 41 miljoonaa euroa.

Yksi Pohjois-Suomen logistiikan peruskivistä rovaniemeläinen Napapiirin Kuljetus Oy viettää 50-vuotisjuhliaan perjantaina 5.5.2017.  Yhtiötä perustaessaan lappilaiset ammattikuorma-autoilijat näkivät, että läänitason toiminnalla ja yhteistyöllä voidaan asiakkaille tarjota parasta kokonaispalvelua. Samalla kohennetaan myös oman elinkeinotoiminnan kannattavuutta.
Osakasyrittäjiä oli perustettaessa lähes 500 ja kalustoakin noin 600 yksikköä. Toiminta painottui alkuvuosina maansiirtoajoihin erilaisissa tie-, tehdas- ja voimalaitoshankkeissa. Toisena toimialana mukaan tuli poltto- ja voiteluainekauppa 1990-luvun alussa.
1980-luvulla Napapiirin Kuljetus Oy päätti aloittaa itsenäisen maanrakennusurakoinnin ja hankki omistukseensa maa-ja kiviainesalueita. Maanrakentamisessa yhtiö on urakoinut myös muualla Suomessa. Lisäksi Ruotsissa on tytäryhtiö, joka keskittyy teiden kunnossapitoon ja rakentamiseen liittyviin urakoihin.  Muutamia urakoita on saatu myös Venäjältä.

Yhtiön toimitusjohtajan Teppo Kyrön mukaan alkuperäinen ja varsin kaukokatseinen toimintafilosofia on näyttänyt vuosien varrella vahvuutensa. Samalla se on antanut eväitä, joilla on pärjätty alati kiristyvässä kilpailussa.
– Vähänkään isommissa hankkeissa kisa on aina valtakunnallista, jolloin mukana on yhtiöitä läpi Suomen. Vaikka olemme kotikentällä, meidän on oltava koko ajan teräkunnossa niin organisaation, kaluston kuin osaamisen puolesta, Kyrö toteaa.
Yhtiössä onkin vuosien varrella investoitu kalustoon, osaamiseen ja uuteen teknologiaan.  Esimerkiksi sähköinen urakointi-kuljetussektorille -toiminnanohjausjärjestelmä otettiin käyttöön jo vuonna 2008.
– Yhtiö on nyt hyvässä kunnossa ja myös lähivuodet näyttävät valoisilta. Rakentaminen lisääntyy vilkastuvan matkailun myötä jatkuvasti. Lisäksi Lapin alueella on paljon liikenneinfran perusparannustöitä. Ja mikä parasta, myös nuoremmassa polvessa on kasvavaa kiinnostusta kuljetusyrittäjyyttä kohtaan, Kyrö kiittelee.