Oululainen Proventia puhdistaa Oslon bussien päästöjä

Yksi Norjan suurimmista bussiyhtiöistä, Unibuss AS, valitsi Proventian NOxBUSTER City -pakokaasun jälkikäsittelyjärjestelmän päivittämään 30 bussia korkeampaan päästöluokkaan.

Norjalaiset asentajat asentavat NOxBUSTER-järjestelmää Unibussin linja-autoon Alnabrun korjaamolla.

Proventian NOxBUSTER® City järjestelmä vähentää merkittävästi sekä partikkelipäästöjä (PM) että typenoksideja (NOx) tehden vuoden 2012 Euro 5 -ajoneuvoista yhtä puhtaita kuin uudet Euro 6 luokan bussit.
– Unibussille NOxBUSTER®:in ratkaisevia etuja oli sen kustannustehokkuus, sillä järjestelmä toimii normaalilla, kaikilta huoltoasemilta saatavilla olevalla  AdBlue-lisäaineella eikä asennuskaan vaadi mitään lisälaitteita tai muutoksia bussin rakenteisiin, Proventian myynti-ja markkinointijohtaja Petri Saari kertoo.
– Busseihin asennettiin myös Proventian PROCARE™ Drive päästöjen seurantajärjestelmät, jotka tarjoavat tietoa ajoneuvon liikkeistä, päästöistä ja järjestelmän toimivuudesta reaaliaikaisesti netin kautta, Saari kertoo.

Puolueettomat testiorganisaatiot Suomessa, Ruotsissa ja Saksassa ovat testanneet NOxBUSTER City –järjestelmää sekä laboratoriotesteissä että todellisissa ajo-olosuhteissa. Järjestelmä on suunniteltu erityisesti hitaaseen kaupunkiliikenteeseen, missä pakokaasun lämpötilat pysyvät matalina. Järjestelmiä on käytössä jo Suomessa ja Ruotsissa, joten arktiset olosuhteetkaan eivät ole Proventian puhdistimelle mikään ongelma.
– Unibuss on ensimmäisenä Norjassa asentanut uudet puhdistimet jo liikenteessä oleviin vanhempiin busseihin. Tällä tavoin saamme suhteellisen suuren ympäristöhyödyn varsin kohtuulliseen hintaan, kertoo Frank Reichel , Unibussin tekinen johtaja.

Unibuss AS on yksi Norjan suurimpia bussiyhtiöitä. Yhtiön palveluksessa on 1 800 työntekijää, joista 1 500 on linja-auton kuljettajia. Unibussilla on 750 bussia päivittäisessä liikenteessä. Yhtiöllä on yksi Norjan ympäristöystävällisimmistä ajoneuvokannoista, joka koostuu mm. vety-, biokaasu-, biodiesel- ja hybridibusseista.  Unibuss operoi paitsi kaupunkireittejä myös koulu- ja lentokenttäkuljetuksia sekä pitkän matkan pikalinjoja.

Proventia on suomalainen ympäristöteknologia yhtiö, joka kehittää, suunnittelee ja valmistaa innovatiivisia pakokaasun puhdistusratkaisuja dieselmoottoreihin. Proventian avainosaamista on selektiivinen katalyyttinen pelkistysteknologia (SCR). Lisäksi Proventia valmistaa lämpöeristeitä moottoritilojen lämmönhallintaan sekä tarjoaa moottorien testauspalveluja sekä modulaarisia testiyksiköitä erilaisiin testaustarpeisiin. Proventia kuuluu Head Invest-konserniin. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Oulussa.