Onko kuorma-autosi merkitty oikein?

Poliisit ja katsastajat ovat antaneet erilaisia ohjeita autojen teippauksiin.

 

Haminalainen Jouni Toikka ajaa yhdistelmänsä ulos katsastushallista. Vetoauton kylkeen on teipattu vihreä kotka, yrityksen nimi ja paikkakunta. Katsastajan mukaan kaikki on kunnossa, ja Toikka vaihtaa isommalle ja jatkaa matkaa.
Hän ajaa maantieratsiaan, jossa poliisi ja katsastajat tarkastavat auton, kuljettajan ja kuorman. Mitään vikaa ei löydy, kunnes he kiinnittävät huomion oven teippaukseen.
Se ei virkavaltaa tyydytä.
Toikalle kerrotaan, että yrityksen nimeä eikä paikkakuntaa tarvitse olla, mutta niiden sijaan on oltava joku seuraavista: puhelinnumero, sähköpostiosoite tai yrityksen www-sivujen osoite.
Lakitekstin mukaan ei tämäkään ole oikein. Laissa kaupallisista tavarankuljetuksista nimittäin todetaan, että liikenneluvan haltijan nimen tulee olla merkittynä ajoneuvossa näkyvästi. Pelkkä puhelinnumero ei riitä.
– Yksi viranomainen lukee lakia yhdellä tavalla, toinen toisella. Ei minulla ole tarkoitus ketään loukata, mutta olisi kiva, että laki olisi kaikille sama. Ei se teippaus aivan ilmaistakaan ole, Toikka toteaa.

Toikka ei ole ainut, joka on saanut viranomaisilta toisistaan poikkeavia ohjeita. Eräs toinen kuljettaja sai myös maantieratsiassa korjauskehotuksen vääristä teippauksista. Korjaukset tehtiin ohjeiden mukaan. Sama kuljettaja ajoi parin kuukauden kuluttua ratsiaan, jossa tarkastajana olivat eri miehet. Kuljettaja antoi korjauskehotuksen luettavaksi. Viranomaista hymyilytti.
– Alkuperäiset merkinnät olisivat olleet oikein nekin, ratsian pitäjä totesi.

Usein oranssireunaisilla rekisterikilvillä eli liikenneluvan varaisissa ajoneuvoissa näkeekin liikenteessä erilaisia merkitsemistapoja. Yhden ovessa lukee vain yrityksen nettisivujen osoite. Toisen perävaunuun on teipattu lampaankokoisin kirjaimin asiakkaan nimi, mutta missään ei näy kuljetusyrittäjän eli alihankkijan omaa nimeä.
Osa katsastajista ei merkintöihin puutu, joku antaa suullisen huomautuksen, toinen kirjallisen korjauskehotuksen.
– Oikeat merkinnät puuttuvat nykyään monelta. Yhdessä vaiheessa sääntönä oli, ettei niitä tarvinnut olla. Se on vähän jäänyt niin, Etelä-Savon Katsastus Oy:n katsastaja Marko Ukkonen toteaa.

– Jos kirjallinen korjauskehotus on tehty ja sen laiminlyönnistä jää kiinni, poliisi voi ottaa kilvet pois autosta. Sen jälkeen auto on tuotava valvontakatsastukseen. Se on aika kova sanktio, Ukkonen pohtii.
Onko näin tarkka vaatimus merkinnöistä nykyään todella tarpeen, kun yrityksen nimen perusteella koululaisetkin osaavat etsiä netistä firman kotisivut?
– Onhan se nykyään niin, että yrityksen löytää helposti, kun on somet ja muut. Firman nimi on kuitenkin hyvä olla ja puhelinnumero. Se on fiksuakin. Jos ajaa esimerkiksi soraa ja joku haluaa tilata itselleen kuorman, on helppo soittaa sorakuskille tilausta, Ukkonen sanoo.
Jos ajoneuvoa ei käytetä liikenneluvanvaraiseen ajoon, teippauksia ei tarvita.

Yllä olevassa kuvassa on yleinen ja riittämätön merkitsemistapa. Alla olevassa kuvassa auto on merkitty oikein, sillä siinä on liikenneluvan haltijan nimen lisäksi yhteystieto.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Merkitse auto oikein

Liikenneluvan haltija vastaa siitä, että luvanvaraiseen liikenteeseen käytettävässä ajoneuvossa on näkyvällä paikalla selvästi merkittynä liikenneluvan haltijan nimi ja yhteystiedot. Lisäksi auton rekisterikilven ympärillä pitää olla oranssit kehykset.

Poikkeukset:
– Toimivaltainen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus tai Ahvenanmaan valtionvirasto voi sille tehdystä hakemuksesta vapauttaa velvollisuudesta merkitä yhteystiedot, jos siihen on kuljetusten turvallisuuteen liittyviä syitä.
– Merkintävelvollisuus ei koske liikenneluvallisiin kuljetuksiin käytetyn ajoneuvon lyhytaikaisen rikkoutumisen vuoksi käytössä olevaa korvaavaa ajoneuvoa.
– Merkintävaatimus ei koske perävaunuja.

Lähde: Laki kaupallisista tavarankuljetuksista ja SKAL:in opas ”Milloin tarvitset tavaraliikenneluvan”

Teksti Sari Järvinen kuvat Jouni Toikka