Matkahuolto avasi rajapinnan ensimmäisenä

Matkahuolto avasi ensimmäisenä markkinaehtoisena toimijana aikataulu-, pysäkki-, reitti- ja hintatietonsa yhteistyökumppaneiden käyttöön.

– Olemme seuranneet tarkasti markkinoiden muutosta ja liikennekaareen liittyvää kehitystä ja valmistelleet rajapinnan avaamista huolella. Yhteydenottoja on tullut lukuisilta erilaisilta toimijoilta ja haluamme olla mukana tuomassa ihmisille entistä enemmän matkustamisen vaihtoehtoja. Rajapinnan kautta voi myös ostaa liikennekaaren mukaisia lippuja, Matkahuollon liiketoimintapäällikkö Jukka Ylitalo kertoo. Ensimmäisenä uutta rajapintaa on lähtenyt hyödyntämään Pikavuorot.fi.
Matkahuollon mukaan MaaS eli liikenne palveluna -kehitykseen mukaan lähteminen avaa uudenlaisia yhteistyökuvioita ja tulee tarjoamaan matkustajille entistä joustavampia joukkoliikenteen palveluita

Matkahuolto kokoaa ja ylläpitää järjestelmissään olevat tiedot sadoilta bussiyrityksiltä. Uusi joukkoliikennelaki mahdollistaa vuorojen muuttumisen nopeastikin, joten aikataulu- ja pysäkki-, reitti- ja hintatietojen jatkuva ylläpito vaatii valtavaa ja tarkkaa työtä. Nopeasti muuttuvissa tilanteissa Matkahuollon palvelu on osoittautunut luotettavaksi tietolähteeksi kuluttajille.

Matkahuolto odottaa laajempaa avoimuutta

Matkahuolto on toistaiseksi ainoa valtakunnallisesti ja markkinaehtoisesti toimiva joukkoliikenteen palveluntarjoaja, joka on avannut rajapintansa muiden operaattorien käyttöön. Tosin esimerkiksi monet hintavertailusivut, kuten Perille.fi ja Matkakeisari.fi käyttävät jo Matkahuollon verkkosivuilta hakemiaan tietoja omien palveluidensa perustana.

Vuonna 2018 voimaantuleva liikennekaari-hanke laittaa muutkin liikennepalveluiden tarjoajat avaamaan rajapintansa matkaketjujen rakentamiseksi ja liikenne palveluna -kehityksen toteuttamiseksi. Matkahuolto on tyytyväinen, että laki velvoittaa kaikkia avaamaan rajapinnat, jolloin yksityiset toimijat pääsevät markkinaehtoisesti kehittämään entistä parempia palveluja.
– Matkahuolto tulee uudistuksen jälkeen tarjoamaan digitaalisten kanaviensa kautta matkalippuja myös sellaisten toimijoiden liikenteeseen, joihin lipunmyyntiä ei vielä ole saatu. Matkahuollon verkkopalvelu on käyttäjämääriltään yksi Suomen suosituimmista palveluista. Haluamme palvella asiakkaitamme tarjoamalla mahdollisimman kattavasti tietoja ja lippuja yhdessä ja samassa osoitteessa, sanoo Ylitalo.

Matkahuollolla on pitkä kokemus bussimatkojen yhdistämisestä koko Suomessa ja mm. VR Oy:n kanssa tehtyjen JunaBussi-vuorojen osalta. Matkahuolto on tarjonnut aikataulutietoja myös aiemmin muiden toimijoiden käyttöön, jotta ne olisivat mahdollisimman helposti kuluttajien saatavilla. Kattavat joukkoliikenteen aikataulutiedot löytyvät esimerkiksi Google Mapsista.