Maailman ensimmäinen rahkasammalkeruukone

Kihniöläinen Heikki Rantanen on kehittänyt maailman ensimmäisen rahkasammaleenkeruukoneen, jota testattiin viime kesänä suolla.

 

Rahkasammalen keruuseen kehitetty kone nostaa sammalta suosta, puristaa siitä enimmän veden pois ja siirtää materiaalin konttiin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Viime aikoihin asti on rahkasammaleen tuotannon visioinnissa törmätty logistisiin ongelmiin. On pyöritelty yhtä sun toista visiota siitä, millä kerätä materiaalia, miten käsitellä se ja kuinka kuskata satoa järkevästi ja kustannustehokkaasti uppomärältä suolta tien varteen jatkokuljetusta varten.
Jossakin vaiheessa suunnittelutyö jäi kaikilta tahoilta kesken.
Kihniöläinen Heikki Rantanen Rantanen tarttui tosissaan härkää sarvista kaksi vuotta sitten.
– Pari vuotta sitten näin Äänekoskella eräällä tehtaalla sellunpuristuskoneen, jonka pohjalta aloin modifioida sammalversiota, Rantanen kertoo.

– Puristin on asennettu Valmet 830 -metsäkoneeseen. Lisäsimme ajopeliin muun muassa viidennen aksilan, RHS-putkesta valmistetut telat sekä erinäistä hydrauliikkaa. Kaikki toiminnot ovat sähköisiä, ja niitä pystytään ohjailemaan hytistä. Kauha nostaa rahkasammalta suosta ja asettaa sen puristimeen kuivattavaksi. Valmis tavara menee hihnakuljetinta pitkin konttiin, ja vesi palaa putkea pitkin suolle. Päästöjä ei synny. Kontin täytyttyä se kuljetetaan tuplateloilla varustetulla dumpperilla suolta metsätien viereen. Samaan aikaan keruukoneella täytetään toista konttia. Rantasen firma EcoMoss työllistää sekä keräyskoneen että kuljetuskoneen käyttäjät kahdessa vuorossa.

Itiömäärä suossa pysyy hyvänä, kun vesi palautetaan välittömästi nostopaikalla takaisin luontoon. Tämän menetelmän ansiosta uusi sammal kasvaa Rantasen mukaan nopeasti, maisemaltaan tuotantopaikka on ennallaan jo viiden vuoden päästä ja uusi sato voidaan korjata 25 vuoden välein.
– Suomen kasvualustamarkkinoille riittäisi noin 15 000 hehtaarin kierto. Suurimmat rahkasammalmarkkinat löytyvät kuitenkin muualta Euroopasta. Sopivaa suota taas ei ole Suomen lisäksi oikein muualla kuin Baltiassa. Koneelle voisi olla käyttöä myös kauempana maailmalla, vaikka suistoperkauksessa.

Teksti ja kuva KARI SAARINEN

Lue lisää keruukoneesta Raskassarja-lehdestä numerosta 4/16, joka ilmestyy 23.9.2016