Lumenaurausta Norjan malliin

Øveraasen kehitti yhdistelmän, jossa auran jälki viimeistellään harjauksella.

Abrahamsen vakuuttaa, että auran ja harjan yhdistelmää ei ole hankala ajaa, joskin sen ohittaminen kestää hieman perinteistä auraa kauemmin.

Moni oslolainen on saattanut aamulla töihin ajaessaan hieraista silmiään kahdesti, kun Øveraasenin uusi aurausyhdistelmä on suhahtanut vastaan. Ensin pimeydestä sukeltaa esiin perinteinen aura, joka sinkoaa isoimmat nietokset tien sivuun. Se on kiinnitetty tavallisen 320-hevosvoimaisen kuorma-auton eteen. Neliakselisen vetoauton perässä kulkee 13 metriä pitkä kärry, jossa on pyörivä harja. Se suhisee jäljelle jäänyttä irtoaineista pois, jonka jäljiltä tie on entistä lähempänä kesää.
– Onhan se iso ilmestys, mutta vähempi ei riitä, jos puhdasta halutaan, Destia Oy:n laatupäällikkö Rauno Kuusela totesi Talvitiepäivillä Lahdessa helmikuun alussa 2018.

Arctic Machine Oy:n yhteistyökumppanin Øveraasenin uusia työjuhtia on Norjassa liikkeellä viisi kappaletta. Niiden esikuvana on lentokenttien aurauskalusto, jolta on aina vaadittu erinomaisen tarkkaa jälkeä. Lentokentillä työn viimeistelee vielä harjan perässä kulkeva puhallin, mutta sitä ei tiekäyttöön tulevaan laitteeseen asennettu. Laitteessa on nimittäin voimaa niin, että valmistaja pelkäsi liikennemerkkien olevan vinossa aura-auton ohiajon jälkeen.

Øveraasen jalosti yhdistelmän lentokentiltä maantiekäyttöön, sillä teiden huono kunto on huolestuttanut myös naapuriamme.

– Uusi yhdistelmä vähentää suolan käytön tarvetta. Vesi ja jää saadaan sen ansiosta tarkemmin ja nopeammin pois tieltä, Øveraasenin myyntijohtaja Erik Abrahamsen kertoo.
Mitä vähemmän asfaltille jää myöhemmin sulavaa jäätä, sen parempikuntoisena tien pinta säilyy puhumattakaan tien liukkauden vähenemisestä.
Toki 20-metrinen tehopaketti on perinteistä auraa kalliimpi, mutta Abrahamsen vakuuttaa, että Norjassa sen hankkineet ovat aivan tavallisia urakoitsijoita.
– Kyllä me sen Suomeenkin tuomme, kunhan saatte rahat kokoon, myyntijohtaja hymähtää.

TEKSTI SARI JÄRVINEN KUVAT ØVERAASEN