”Koko porukka taantuu bussissa lapsen tasolle”

Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus julkaisee marraskuussa uuden albumin ja viettää paljon aikaa tien päällä.

Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus kulkee keikoilla vuokrabussilla, mutta Rautiainen haaveilee rakentavansa oman keikka-auton pakettiauton korin päälle. Kuva Niskalaukauksen arkisto.

Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus pudotti viime helmikuussa todellisen pommin. Kokoonpano ilmoitti tuolloin palaavansa kolmentoista vuoden tauolta. Paluuilmoituksen jälkeen on fanien iloksi ilmestynyt jo kaksi uutta singleä, jotka ovat esimakua marraskuun alkupuolella päivänvaloon ponnistavalta albumilta. Rautiaisen mukaan luvassa on tarinoita Suomesta ja suomalaista.
– Kappaleissa kerrotaan tavallisiin ihmisiin liittyvistä asioista. Mukana on rankkojakin teemoja, Rautiainen sanoo.
Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus kiersi jo kesällä Suomea festarikeikoilla. Uuden albumin ympärille toteutettu turnee käynnistyy 3.11. Mikkelistä. Keikoilla tullaan kuulemaan myös bändin vanhemmasta tuotannosta Rekkamies-kappale.
– Sitä on toivottu paljon mukaan settilistaan, ja se kuullaan ainakin osalla keikoista. Kappalehan kertoo tarinan ongelmajäterekan kuljettajasta, jota kukaan ei halua lähettyvilleen. Rekkamiehessä on Tomi Tuomaalan vahvasti luonnonsuojelun puolesta kantaa ottava teksti, Rautiainen kertoo.

Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus taittoi niin kesällä kuin myös tulevalla kiertueella keikkamatkat vuokrabussilla.
– Jos meillä olisi oma bussi, pitäisi sillä olla käyttöä lähes koko ajan. Vastaavaa ei ole Suomessa kuin muutamilla bändeillä, Rautiainen sanoo.
Suurin ero nykyisen ja 2000-luvun alun keikkabussielämän välillä liittyy Rautiaisen mukaan tekniikkaan.
– Kun toistakymmentävuotta sitten heräsin nokosilta pimeästä nukkumapaikasta, oli mentävä kuskin luo kysymään missä olemme. Nyt siihen riittää, että napsauttaa sängyssä tablettitietokoneen päälle.

– Rekkamies-kappaletta on toivottu paljon mukaan settilistaan, ja se kuullaan ainakin osalla keikoista. Kappalehan kertoo tarinan ongelmajäterekan kuljettajasta, Timo Rautiainen kertoo. Kuva Tomi Olli.

Rautiaisen mukaan bändi muuttaa muotoaan välittömästi bussin lähdettyä liikkeelle.
– Koko porukka taantuu lapsen tasolle poikaleirin lähtiessä liikenteeseen. Juttuja kuunnellessa ei uskoisi isien ja isoisien olevan matkalla.
– On myös selvää, että keikkabussissa vietetään vapaa-aikaa erilaisissa tunnelmissa. Esimerkiksi kahvikupeissa saattaa toisinaan olla muutakin kuin kahvia, Rautiainen virnistää.

Jyväskylässä asuva Rautainen ajelee vuoden aikana tienpäällä vuosittain noin 80 000 kilometriä omalla autolla.
– Teen jatkuvasti niin sooloesiintymisiä kuin Jussi Lammen kanssa operoituja duokeikkoja. Nämä matkat taittuvat aina henkilöautolla.
Rautiainen pyrkii ajamaan heti keikan jälkeen kotiin, jos matkaa on korkeintaan 250 kilometriä.
– Se menee hyvin yöaikaan. Pääsen yleensä lähtemään taipaleelle yöllä puolikolmen maissa, eli pääsen aamuksi omaan sänkyyn. Hotellielämä on jo ajat sitten menettänyt glamourin, se ei enää houkuttele.
Kokenut rattimies on myös tottunut kuuntelemaan väsymystään.
– Kun väsymys iskee, ajan auton levikkeelle ja otan kymmenen minuutin nokoset. Jo sellainen uni piristää kummasti.

Rautiaisella on selkeä näkemys, miten hän ajaa hirvivaara-alueella. Taustalla on kesäinen kohtaaminen metsäneläinten kanssa.
– Ajelin sumuisena kesäyönä keikalta. Katselin samalla tienvarressa olevien heijastintolppien väläyksiä, sillä sumu oli kohtuullisen sakeaa. Parinsadan metrin päässä olleen tolpan kohdalla en kuitenkaan nähnyt väläystä, minkä vuoksi pudotin vauhdin nopeasti.
– Oli onni, että toimin näin, sillä samalla näin tiellä seisovan kolme hirveä. Jos en olisi huomannut, ettei tolppa heijasta, olisin ajanut niiden päälle. Olenkin päättänyt, että vaikka rajoitus olisi 100 km/h, en aja hirvivaara-alueella kuin 80 km/h.

Kokenut muusikko haaveilee uudesta menopelistä. Ajatuksissa siintää retkeilyauto.
– Kyseessä olisi pakettiauton koriin rakennettu menopeli, joka toimisi hyvin talvellakin. Se olisi mainio ratkaisu keikkamatkoille. Autossa kulkisivat mukana tavarat ja siellä voisi nukkua kunnon unet. Ehkä tämä hankinta toteutuu jonakin päivänä, Rautiainen suunnittelee.

TEKSTI TOMI OLLI

 

Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus:

Rekkamies

Kuka tietää mitä on

syvissä vesissä

tuhansia metrejä

aaltojen alla

 

Olen usein miettinyt

voisin olla siellä

kaikessa rauhassa

kalojen kanssa

 

Rekisterikilvet vietiin

viime torstaina

voin liikkua maanteillä

erityisluvalla

 

Nukun p-paikoilla

keskellä isoja metsiä

en saisi pysähtyä

ne miettivät vielä

 

Jonkunhan se on tehtävä

ne lupasivat että

loppusijoituspaikka

on varma kesällä

 

Perävaunussa tavaraa

ei tiedetä mitä

mittarimiehet pukee

naamareita ylleen

 

Olisi hauskaa mennä kotiin

pitkästä aikaa

kolmentoista vuoden jälkeen

nähdä omat lapset

ja vaimon uusi mies

 

Mutta valkoisia läikkiä ei enää ole

kartalla

et voi katsoa maata

tarpeeksi kaukaa

lastiasi et karkuun pääse