Kaivurihuijareille yli 50 000 euron saalis

Pirkanmaalaisliiga myi netissä koneita, joita ei itse omistanut.

 

Internetin myyntisivustoilla kuten nettikone.fi:ssä, nettiauto.com:ssä ja tori.fi:ssä on ollut viime keväästä lähtien huijarien tekemiä myynti-ilmoituksia. He ovat kaupanneet muun muassa kaivureita, työkoneita, traktoreita ja veneitä, joita eivät ole itse omistaneet.
Usein netti-ilmoituksessa myyntihinta on ollut koneen kuntoon nähden edullinen, mikä sai monet ostajat kiinnostumaan.
– Yleensä myyjät pyrkivät saamaan ostajan maksamaan rahat tai osan niistä etukäteen tilille ennen kuin tuotetta oli edes nähty. Ostajalle voitiin kertoa, että joku muu on jo tulossa katsomaan konetta ostoaikeissa. Käsirahan maksamalla ostaja voisi kuitenkin varata koneen itselleen, rikoskomisario Jari Luoto kertoo.
Kun rahat oli maksettu, myyjä katosi. Häneen ei enää saatu yhteyttä eikä ostettua konetta koskaan näkynyt.

Myyjillä oli neljän kuukauden aikana netissä kymmeniä ilmoituksia. Onnistuneiden petosten arvo on hieman päälle 50 000 euroa.
– Tämä tapaus avasi omatkin silmäni. Suomalaiset ovat liian hyväuskoisia. Hämmästyttää, miten uskalletaan maksaa näkemättä tuotetta. Ja nyt puhutaan useista tuhansista euroista etukäteismaksua, Luoto toteaa.
– Toisaalta sen olen huomannut, että petosmies on usein erittäin taitava ja voi vaikuttaa luotettavalta, Luoto lisää.

Poliisi esti tutkinnan kestäessä lukuisia kauppoja. Joissakin tapauksissa ostajaa oli jopa vaikea vakuuttaa siitä, että hän on joutumassa petoksen uhriksi.
– Ennen kuin tekee kauppoja, on syytä tarkistaa, onko tavara todella myyjän. Jos kone on rekisterissä, siitä on helppo tehdä kysely Trafille. Se maksaa vain muutaman euron.
Sen sijaan vaikeampi tilanne on, jos myytävä kone ei ole rekisterissä tai se on poistettu sieltä.
Luotonen kannustaa myös kysymään myyjältä henkilöllisyystodistusta ennen kuin kauppa tehdään.

Sisä-Suomen poliisi on tutkinut tapausta toukokuun alusta 2017 lähtien ja otti tiistai-aamulla 22.8. kiinni kaksi suomalaista miestä ja yhden suomalaisen naisen sekä takavarikoi tekokokonaisuuteen liittyvää materiaalia. Kiinniotettuja epäillään petoksista ja törkeistä petoksista.
Luoto ei pysty lupaamaan, että kaikki huijausilmoitukset on saatu pois netistä.
– Tutkinta on vielä kesken, enkä voi sanoa, onko kaikki tekijät saatu kiinni. Kaikki on vielä mahdollista. Mukana olleita ihmisiä on joka tapauksessa enemmän kuin kolme.
Toistakymmentä ihmistä antoi tilinsä päätekijöiden käyttöön. Näille tileille ostajat ovat maksaneet käsirahat tai kauppasummat. Tiliään laineiden osalta poliisi tutkii asiaa rahanpesuna tai sen törkeänä tekomuotona riippuen tilille tulleesta rahamäärästä.

TEKSTI SARI JÄRVINEN
24.8.2017