Hyvää joulumieltä jakamassa

Kymmeniä avun tarpeessa olevia perheitä odottaa tänäkin vuonna mieluisa yllätys.

Pekka Salonen (vas.) ja Antti Savolainen ovat tänäkin vuonna jouluapukeräykseen kautta mukana jakamassa ruoka-apua kymmenille avun tarpeessa oleville perheille. Kuva Sanna Sarenius.

Täydellinen mykistyminen ja onnenkyyneleitä. Tällaisia reaktioita nähtiin viime vuonna kolmenkymmenen järvenpääläisen perheen kotiovella, kun kuorma-autonkuljettaja Antti Savolainen ja toimistotyöntekijä Nelli Nordström ilmestyivät yllättäen toimittamaan jouluruokapakettia. Tempaus oli niin onnistunut, että tänä vuonna vieläkin suurempi joukko ihmisiä haluaa osallistua hyvän mielen jakamiseen.

Idea jouluruoka-avun jakamisesta sai alkunsa reilu vuosi sitten. Antti Savolainen oli jonkin aikaa seuraillut sosiaalisen median kautta, kuinka ihmiset tekivät hyviä tekoja. Hän halusi itsekin kantaa kortensa kekoon auttaakseen apua tarvitsevia ihmisiä joulun alla.
– Alusta saakka oli selvää, että haluan lahjoittaa nimenomaan ruoka-apua. Silloin perheen vanhemmat voivat keskittyä esimerkiksi lahjahankintoihin, mies kertoo.
Savolainen otti asian puheeksi työpaikallaan, Kuljetus ja Maanrakennus P. Salonen Oy:ssa. Työkaverit olivat heti mukana. Muutama kuukausi ennen joulua toimistolle tuotiin suuri lasinen purkki, johon jokainen sai jättää haluamansa summan omantunnon mukaan.
– Kukaan ei pitänyt kirjaa, kuka on jättänyt minkäkin verran. Meillä työskentelee noin satakunta henkilöä, joista moni tekee liikkuvaa työtä eri puolilla Etelä-Suomen aluetta.
Tieto keräyksestä levisi firman sisäisen Whatsapin sekä Facebookin kautta.

Kun riittävä määrä varoja oli saatu kasaan, jouluruokapaketteja lähdettiin rakentamaan yhteistyössä K-Supermarket Pajalan kanssa.
– Paketista löytyi kaikki joululaatikot, kinkkua, kalaa, leipää, riisipuuroaineksia, lapsille herkkuja. Toisin sanoen kaikki tarvittava jouluateriaa varten.
Paketteja saatiin kasaan kolmisenkymmentä. Apua tarvitsevien perheiden yhteystietoja kerättiin nettikyselyllä, jossa ihmiset ilmiantoivat toisiaan. Perheet eivät tienneet lainkaan, että heidät oli ilmiannettu.
– Jouluviikolla ruoat pakattiin pakettiautoon ja lähdettiin kierrokselle.

Savolainen sai nähdä omin silmin perheitä, joiden tilanne ei ollut helpoimmasta päästä. Joukkoon mahtui tapauksia laidasta laitaan. Toisinaan tilanne oli saattanut muuttua aivan yllättäen. Eräs perhe asui hulppeassa, mutta keskeneräisessä rakennuksessa. Toinen puolisoista oli sairastunut vakavasti ja toinen oli työtön. Kaikki oli pysähtynyt.
– Ulkoiset puitteet eivät aina kerro koko totuutta. Tässäkin perheessä oltiin todella ilahtuneita avusta.
Suuri osa reagoi menemällä ensin täysin mykäksi. Sen jälkeen liikutuksen kyyneleet nousevat silmiin.

Tänä vuonna keräykseen on lähtenyt mukaan entistä laajempi joukko. Vaikka keräys tapahtuu yrityksessä, lahjoittajina toimivat yksityishenkilöt. Kuljetus ja Maanrakennus P. Salonen Oy:n lisäksi keräys on laitettu pystyyn myös kahdessa muussakin yhteistyökumppaniyrityksessä.
Ennen joulua Kuljetus ja Maanrakennus P. Salonen Oy :n Facebook -sivujen kautta pyydettiin vinkkejä apua tarvitsevista perheistä. Noin viikko ennen aattoa heidän joukostaan arvotaan ruokapakettien saajat.
– Koko porukka on taas innolla mukana. Moni on kysellyt jo etukäteen, koska keräys taas alkaa. Paras syy tehdä tätä on se tunne, että saa jakaa joulumieltä lapsille ja perheille. Siitä tulee todella hyvä fiilis ja joulumieli itsellekin, Savolainen sanoo.

Teksti ja kuva Sanna Sarenius