DHL toi pandat Suomeen

DHL Global Forwarding hoiti pandapariskunnan muuton Chengdusta, Kiinasta Ähtärin eläintarhaan ilmastoneutraalisti.

Lento- ja merirahtikuljetusten asiantuntija DHL Global Forwarding on hoitanut pandapariskunnan muuton Chengdusta, Kiinasta Ähtärin eläintarhaan ilmastoneutraalisti – kuljetuksen hiilidioksidipäästöt kompensoidaan ilmastonsuojeluprojektin kautta. Nelivuotias urospanda Pyry ja kolmivuotias naaraspanda Lumi saapuivat Suomeen Helsinki-Vantaan lentokentälle torstaiaamuna 18.1. omalla charterlennollaan.

Pandojen matka Dujiangyan pandakeskuksesta alkoi keskiviikkona 17.1. ja vei ensiksi Chengdun lentokentälle, mistä ne lensivät ilman välilaskua noin 6 500 km Helsinki-Vantaalle Iljushin 76 -rahtikoneella, seuralaisinaan mm. kaksi eläintenhoitajaa ja kaksi eläinlääkäriä sekä matkaeväänään 120 kg bambua. Pandoja oli lentokentällä vastaanottamassa arvovaltainen virallinen valtuuskunta sekä Suomesta että Kiinasta. Sieltä pariskunnan matka jatkui maanteitse DHL:n kuljetuksella kohti Ähtäriä ja kaupunkilaisten järjestämiä pandakarnevaaleja.

– DHL:n kuljetusasiantuntemusta on usein ennenkin käytetty eri puolilla maailmaa uhanalaisten eläinten suojeluprojekteissa, kertoo DHL Global Forwardingin Suomen-toimitusjohtaja Veli-Matti Qvintus.
– Haasteellisten kuljetusten suunnittelu ja toteutus on osa ammattitaitoamme. Konsernimme ympäristötavoitteiden hengessä hoidimme kuljetuksen ilmastoneutraalisti, eli koko kuljetuksen päästöt kompensoidaan sertifioidun GoGreen-ilmastonsuojeluhankkeen kautta.

Pandankuljetusauto.

Ilmastoneutraalissa GoGreen-palvelussaan DHL ostaa hiilipäästöhyvityksiä tarkoin valituista ilmastonsuojeluprojekteista, joilla vähennetään kasvihuonekaasupäästöjä ja siten toimitaan paikallisten yhteisöjen hyväksi. Pandalennon laskennalliset päästöt ovat 230 tonnia CO2e:ta. Niiden kompensointiin valitussa projektissa tuetaan Kiinassa Sichuanin maaseudulla köyhiä perheitä siirtymisessä hiilen polttamisesta biokaasulla toimiviin keittolevyihin päivittäisessä ruoanvalmistuksessaan. Deutsche Post DHL -konsernin tavoitteena on vähentää logistiikkaansa liittyvät päästöt nollaan vuoteen 2050 mennessä, ja hiilineutraalien palvelujen tarjoaminen on siinä yksi tärkeä osa-alue.

Suomi ja Kiinan kansantasavalta allekirjoittivat viime keväänä 15-vuotisen yhteistyösopimuksen jättiläispandan tutkimus- ja suojeluhankkeesta. Lumin ja Pyryn sijoittaminen Ähtärin eläinpuistoon on osa sopimusta.

Suomen ilmasto-olosuhteet vastaavat olosuhteita pandojen kotivuorilla Kiinassa. Suomessa pandoille on tarjolla luminen ja kylmä talvi. Tämä on yksi keskeinen syy sille, miksi Kiinan panda-asiantuntijat halusivat sijoittaa pandat juuri Ähtäriin ja Suomeen. Ähtäri tarjoaa pandoille niille mieluisat lajityypilliset olosuhteet, jotka toivottavasti mahdollistavat myös niiden luonnonmukaisen lisääntymisen.

Ähtäri Zoohon rakennettu jättiläispandojen luonnonmukainen tarha-alue on yksi maailman suurimmista. Kiinan metsähallinnon pandakeskuksen huippuasiantuntijat tarkastivat Ähtärin Snowpandatalon marraskuussa ja totesivat rakennuksen ja ulkotarhat parhaiten toteutetuksi Kiinan ulkopuolella.