Apuri helpottaa teiden talvikunnossapitoa

Aura-autojen kuljettajille on Apurista hyötyä reittien ja järjestyksen suunnittelussa.

Karttiksen voittajajoukkueeseen kuuluvat teknologiajohtaja Hannu Korhonen, Senior Developer Jan Wolski ja Full Stack Developer Ville Tenhunen. Kuva Teemu Heljo.

Staran 6. – 7.10 järjestämän StreetReboot-innovaatiokisan huipentumassa, hackathonissa, Karttakeskuksen Team Karttiksen kehittelemä Apuri ylsi voittoon. Hackathon-tapahtumissa tiimeille annetaan ratkaistavaksi erilaisia haasteita sekä keksittäväksi uusia ratkaisumalleja ja työskentelytapoja.
Karttiksen kehittelemä Apuri ehdottaa optimoituja ajoreittejä talvikunnossapidon töihin. Palvelu yhdistelee keli- ja työtietoja sekä tietoa katujen hoitoluokituksista ja on myös sovellettavissa muihin toimintoihin kuin talvikunnossapitoon.
– Karttiksen valttina oli käyttäjälähtöisyys ja ihmistoiminnan huomioiminen. He myös kutsuivat muut yritykset kehittämään palvelua yhdessä kanssaan, kertoo kilpailun tuomaristoon kuulunut Staran logistiikan yksikönjohtaja Sami Aherva.

Apuri ehdottaa, missä järjestyksessä kadut kannattaisi hoitaa, mutta päätös jää aina kuskeille. Palvelu osaa esittää jatkoehdotuksia kuskin päätöksen pohjalta.
Apuri on suunniteltu siten, että sen jatkokehittely ja yhdistely muihin palveluihin on helppoa. Siihen voidaan liittää koneoppimista ja tekoälyä, jolloin se tekee yhä saumattomampaa yhteistyötä kuskin kanssa.
Voittaneen tiimin ideaa kehitellään kohti tuotantokäyttöä 20 000 euron pilottiprojektina Helsingin Kalasatamassa talvella 2017–2018. Karttiksen tiimiin kuuluvat teknologiajohtaja Hannu Korhonen, Senior Developer Jan Wolski ja Full Stack Developer Ville Tenhunen.

Kunniamaininnan kisassa saivat Oulun yliopiston tiimi Medintrex, jonka työ keskittyi myös talvihoidon töiden ennakointiin sekä ohjelmistoyritys Twenty Hexagonsin tiimi, jonka ehdotus sujuvoittaisi autojen siirtoa katujen kevätpesun aikaan.
Loppukilpailun kahdeksan tiimiä saivat työstettäväkseen raakadataa, jota Staran hyötyajoneuvot ovat keränneet tekemästään työstä ja kulkemistaan reiteistä. Kisassa dataosaajat jalostivat useista eri datalähteistä tietoa ja uusia palveluja, palvelukonsepteja ja liiketoimintamalleja.

Raakadataa on kerätty Staran hyötyajoneuvoihin kiinnitetyillä antureilla sekä kuljettajien mobiilisovelluksilla. Hyötyajoneuvojen käytön tehostamisen lisäksi kisa toimi koelaboratoriona kaupungin tietovarantojen avaamiselle ja uudenlaiselle yhteistyölle dataosaajien ja kaupungin kesken. Tavoitteena on sekä parantaa kaupungin palveluja että luoda yrityksille liiketoiminnan mahdollisuuksia.
Innovaatiokilpailu on osa isompaa kokonaisuutta, jolla Helsingistä rakennetaan älykästä kaupunkia. Jatkoa seuraa pian, sillä innovaatiokisan jatko-osa StreetReboot 2 järjestetään 24-25.11.2017 osana Hackjunction-tapahtumaa Otaniemessä.

StreetReboot-kilpailu on osa kaksivuotista Euroopan unionin aluerahaston tukemaa Massadata kaupunkiympäristön ja -liikenteen kehittämisessä sekä innovaatioalustana palvelulle ja liiketoiminnalle -hanketta, jossa Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara, Tampereen kaupunki ja Tampereen yliopiston tutkimus- ja koulutuskeskus Synergos edistävät kaupunkien tuottaman massadatan hyödyntämistä yhdessä yritysten ja yhteisöjen kanssa.
Hanke liittyy maamme suurimpien kaupunkien 6Aika-strategiaan, joka edistää tiedolla johtamista sekä avoimien ja älykkäiden palvelujen kehittämistä massadatan pohjalta.