Alkometrien laaduissa isoja eroja

Kippari-lehti testasi alkometrit heinäkuun numerossa (7/2016) ja testivoittajaksi ylsi Dräger Alcotest 3820 -alkometri.

 

Alkometrin laatuun on hyvä kiinnittää huomiota, sillä kuluttajille suunnatuissa alkometreissä on suuria eroja. Hengitysilmaa analysoivat kuluttaja-alkometrit jaetaan kahteen ryhmään, joista luotettavammat mittarit toimivat elektrokemiallisella polttokennolla.
Kippari-lehden testissä oli mukana viisi helposti mukana kuljetettavaa polttokennosensori-alkometriä, jotka ovat käytössä halpamittareita luotettavampia. Testaajina toimi joukko veneilijöitä, jotka saivat vapaasti käyttää mittareita testipuhalluksia tehden.
Testissä korostettiin helppokäyttöisyyttä ja luotettavuutta erityisesti veneilijän näkökulmasta, koska mittareita käytetään usein alkoholin vaikutuksen alaisena ja liikkuvassa käytössä. Alkometrin puhallustulos on saatava mahdollisimman nopeasti käyttäjän tietoon ja näytön selkeys on tärkeää vaihtelevissa olosuhteissa. Seuraavaan näytteenottoon aktivoitumisen tulee tapahtua kohtuuajassa, kun käyttäjä haluaa vesille lähdettäessä varmistaa ajokuntonsa.

Dräger 3820 sai kiitosta nopeasta testiin aktivoitumisesta ja näppärästä koostaan. Lisäksi selkeä näyttö ja testin ainoana suomenkieliset opastetekstit sekä selvät merkkiäänet tekevät laitteesta helpon käyttää vaativammissakin olosuhteissa. Puhallussuukappaleen suojakansi suojaa laitetta huonossa kelissä. Testivoittaja saavutti kokonaisarvosanaksi peräti 9,0 ja sitä kuvailtiin loppuarvostelussa ”laadukkaaksi, nopeaksi ja käyttövarmaksi kompaktin kokoluokan laitteeksi veneilijän käyttöön”.