EU:n yhteinen arvonlisäverouudistus tulee voimaan koko unionin alueella 1.7.2021. Uudistus tuo muutoksia muun muassa verkkokauppaostoksiin, kun kaikista EU:n ulkopuolelta toimitettavista ostoksista on maksettava arvonlisävero ja ne on tullattava. Nykyinen 22 euron raja verottomille nettiostoksille poistuu.
Verkkokaupoista ostoksia tekevän on varmistettava jatkossa esimerkiksi Kiinasta, Yhdysvalloista tai Isosta-Britanniasta tavaraa tilatessaan, että arvonlisävero tulee maksetuksi ja lähetys tullataan.
EU:n ulkopuolelta tilatessaan ostajan kannattaa selvittää myyjältä, onko arvonlisävero maksettu jo ostoksen hinnassa. Tämä on mahdollista enintään 150 euron ostoksissa. Kuljetusyrityksestä riippuen myös tullaus voi tällöin hoitua ostajan kannalta automaattisesti kuljetusyrityksen kautta. Kuljetusyritys saattaa periä palvelusta maksun.
Tullattavien pakettien määrä moninkertaistuu yhdessä yössä. Vuositasolla tullattaviksi tulee miljoonia paketteja, joita ei ole aiemmin tarvinnut tullata. Tämä voi näkyä saapuvien pakettien ja asiakasneuvonnan ruuhkautumisena etenkin heinäkuussa.
Nettiostajan kannalta uudistus tarkoittaa, että ostoksilla on syytä olla jatkossa entistäkin tarkempi. Vaikka verkkokauppa toimisi EU:ssa, kannattaa varmistaa esimerkiksi myyjän verkkosivuilta, mistä maasta tavara tosiasiassa lähetetään. Myös myyjän luotettavuuteen on syytä kiinnittää huomiota.
– Ostajan näkökulmasta uudistus voi tuoda mukanaan uudenlaisia sudenkuoppia. On periaatteessa mahdollista, että myyjä veloittaa arvonlisäveron ostoksen yhteydessä, mutta ei ole rekisteröitynyt EU:n yhteiseen IOSS-erityisjärjestelmään. On myös mahdollista, että myyjä on rekisteröitynyt järjestelmään, mutta ei ole ilmoittanut IOSS-tunnistettaan esimerkiksi Postille tai asiakkaalle, eikä tunniste näin ollen välity eteenpäin Tullille. Tällöin arvonlisäveron joutuu maksamaan uudelleen maahantuonnin yhteydessä. Tulli ei voi palauttaa ylimääräistä maksua, vaan asiakkaan on haettava sitä takaisin myyjältä. Kannustammekin suosimaan luotettavia verkkokauppoja ja varmistamaan asiat myyjältä etukäteen, muistuttaa tulliylitarkastaja Nadja Painokallio.
Kuluttajien lisäksi uudistus tuo muutoksia myös yrityksille. Uudistuksen ansiosta yritys voi rekisteröityä ”One Stop Shop (OSS)” -erityisjärjestelmään yhdessä EU-maassa ja hoitaa keskitetysti arvonlisäveron ilmoittamisen ja maksamisen velvollisuudet. Erityisjärjestelmää voivat käyttää yritykset, jotka myyvät palveluita tai tavaraa EU:ssa asuville kuluttajille. Suomessa nämäkin veroasiat voi hoitaa OmaVerossa.
Jos One Stop Shop ei ole käytössä, yrityksen pitää edelleen rekisteröityä alv-velvolliseksi kaikkiin niihin maihin, joihin se myy tavaraa tai palveluja kuluttajille.
Jos verkkokaupan kuluttajamyynti muihin EU-maihin on kahtena peräkkäisenä vuonna enintään 10 000 euroa, One Stop Shop -erityisjärjestelmään ei välttämättä tarvitse rekisteröityä. Liikevaihdoltaan pienet yritykset voivat halutessaan ilmoittaa ja maksaa kuluttajakaupan arvonlisäveron heinäkuun alusta alkaen kotimaassaan.
Lähde: Tulli