5G voi säästää kuljetuskuluissa

Telian uuden palvelun avulla postilaatikko kertoo, milloin se täytyy tyhjentää.


Postin prosessijohtaja Sami Reponen kävi ensimmäisenä kokeilemassa uuden älykirjelaatikon toimivuutta.

Telia on ottanut ensimmäisenä operaattorina Suomessa käyttöön esineiden internetiä palvelevan Narrowband-IoT –teknologian (NB-IoT) verkossaan. Uuden teknologian avulla voidaan yhdistää valtavia määriä hyvin pieniä sensoreita suoraan mobiiliverkkoon ja kerätä haastavistakin paikoista reaaliaikaista tietoa hyödynnettäväksi.

Yksi ensimmäisiä käyttäjiä on Posti, joka on kehittänyt Telian kanssa ensimmäisenä maailmassa NB-IoT-teknologiaa hyödyntävää älykirjelaatikkoa.
Älykäs kirjelaatikko kertoo muun muassa, milloin se kannattaa tyhjentää.
– Osoitteellisia lähetyksiä on vuosittain yli miljardi, joten tieto säästää luontoa ja rahaa. Jos jokaisen Postin kautta kulkevan lähetyksen käsittelyyn käytettäisiin sekunti enemmän työaikaa päivässä kuin nyt, kulut kasvaisivat 13 miljoonalla eurolla vuodessa. Jos säästämme puolikin minuuttia työaikaa kirjelaatikolla käymisestä, siitä kertyy iso hyöty, Postin prosessijohtaja Sami Reponen kertoo.

NB-IoT on kansainvälinen verkkoteknologia, jonka avulla voi kytkeä edullisesti suuren määrän laitteita verkkoon. Älykäs kirjelaatikko kertoo reaaliajassa laatikon käytöstä ja mahdollisesta ilkivallasta.
– Uusi IoT-tekniikka on merkittävin askel verkossamme sitten 4G-verkon lanseerauksen. Edullisia sensoreita voidaan käyttää kaikkialla mistä halutaan kerätä dataa, ja verkko kykenee vastaamaan valtavan sensorimäärän yhteystarpeisiin. Tämän tyyppinen verkkokapasiteetin jakaminen eri tarkoituksiin on yksi 5G-verkoilta odotettavia ominaisuuksia, sanoo Telian teknologiajohtaja Jari Collin.

NB-IoT on uusi verkkoteknologia, joka käyttää vain vähän verkon kaistanleveyttä kytkeäkseen IoT-laitteita verkkoon edullisesti ja luotettavasti. Yksi tukiasema voi palvella tuhansia laitteita, jotka ovat hyvin energiatehokkaita – yksinkertainen mittausdataa välittävä sensori voi toimia 10 vuotta samalla virtalähteellä. Hyvä kuuluvuus takaa, että mittausta ja seurantaa voidaan tehdä myös heikommalla peittoalueella, kuten kellarissa tai maanalaisissa tiloissa.